OSLO (Reuters) – Telenor kommer att träda i Finland telekom marknaden efter överens om att köpa en kontrollerande andel i landets tredje största mobilföretag DNA, slutföra sin närvaro i Norden.

Telenor!

VD för Telenor, Sigve Brekke Reagerar under en presskonferens som hölls i Helsingfors, Finland den 9 april 2019. Den pressfotografer / Roni Rekomaa via REUTERS

1,5 miljarder euro ($ 1,7 miljarder) affär för en 54 bästa leverantören av aktierna i DNA markerar ytterligare ett steg i det norska bolaget strävan att fokusera på sina huvudmarknader i Norden och Asien.

Telenor hade expanderat till andra tillväxtmarknader, men har nyligen sålt ut sina mindre företag, lämnar Indien och Centraleuropa och gradvis avyttra sin andel i Veon, tidigare känd som Vimpelcom.

Med DNA, kommer Telenors intäkter från Norden stiga till 44 procent av den totala från 39 procent, i en tid då svenska rivaler Telia och Tele2 växer också skrev Citi i en anteckning till beställare.

BRa

Telenor, som inte tala med DNA innan den studsade en affär med två av dess större aktieägare, sade på tisdagen det betalade 20,9 euro per DNA aktie, 7,4 procent premie till måndagens stängningskurs.

telenor

Slutföra insatsen köpet kommer att utlösa ett budpliktsbud från Telenor för resten av DNA: s aktier, värdera DNA vid 2,78 miljarder euro, enligt Reuters beräkningar. Telenor sa att det planerar att hålla en separat notering för DNA-aktier.

”Med transaktionen Telenor får en stark position inom fast och mobil i en attraktiv och växande telekommarknaden, och ytterligare stärker sin position i Norden,” företaget sagt.

‘INTE mycket förvånad av bredbandet’

Telenor Verkställande Sigve Brekke sade han träffade DNA VD, finans chef och ordförande i Helsingfors strax efter affären tillkännagavs.

”De var inte mycket förvånad”, säger han till Reuters i en telefonintervju. ”Det hade funnits förväntningar om att förr eller senare, kan de två huvudägarna vill avsluta.”

Telenor är att köpa en 28,3 procentig andel från Finda bredband Oy och 25,8 procent från PHP Holding Oy.

På frågan om han skulle hålla DNA vd Jukka Leinonen vid rodret, Brekke sa: ”DNA-ledningen är mycket kapabel och har gjort ett mycket bra jobb”.

Telenor i Norge

Telenor aktier föll så mycket som 2,3 procent på marknaden öppen, innan den återhämtar sig förluster stå 0,3 procent lägre vid 1150 GMT, medan DNA: s aktier steg 8,3 procent till 21,08 euro, strax före erbjudandet priset.

DNA ordförande Pertti Korhonen sade att han skulle invänta frisläppandet av Telenors formellt erbjudande till aktieägarna innan kommentera värdet av erbjudandet.

Affären kommer att lägga DNA: s 2,9 miljoner kunder till Telenors 174 miljoner användare över hela Skandinavien och asiatiska marknader som Pakistan, Thailand och Burma, med företaget säger att det förväntas göra kostnadsbesparingar, eller synergier från köpet.

”Vi tror att detta är en hel del från Telenors perspektiv” JP Morgan sade i en anteckning till beställare, lägga det är meningsfullt genom att expandera Telenors pan-nordiska fotavtryck.

Tele

Bildspel (2 bilder)

DNA lanserades 2001 och i ett tidigt skede ägdes av 40 lokala operatörer telekom. Aktien noteras på Helsingfors-börsen den 2016 vid 10.10 euro styck.

Med Telenor som sin topp aktieägare kommer DNA att bli mer konkurrenskraftiga i Finland företagsmarknaden telekom där det har släpat större rivaler Elisa och Telia, sade Citi.

Affären förväntas slutföras under det tredje kvartalet, sade Telenor. Även om företaget planerar att fortsätta köpa tillbaka aktier, dess förmåga att göra så på längre sikt kommer sannolikt att försämras av skulden uppkommit via DNA affären skrev Citi.

Barclays rådde Telenor på transaktionen.